می توان گفت که بازار فولاد داخلی و نرخ محصولات فولادی مانند نرخ پروفیل در ماه پایانی سال یعنی اسفند ماه در چند سال اخیر سابقه نداشته است یا بی نظیر بوده است؛ اما نه مثبت. اسفند ماه سال جاری با توجه به وجود افزایش قیمت های آهن آلات ماندد نرخ پروفیل آهن مخصوصا در چند روز اولیه ماه به علت نبود تقاضا و کم شدن درخواست مصرفی واقعی بازار به سرعت رو به افول پیش رفت.
به راستی بعد از 10 روز افت و خیز قیمت و گذشتن نیمی از هفته جاری عدم تقاضا و آرامش بازاز فولاد ار فراگرفته است؛ در چند سال گذشته حداقل 4 الی 5 سال پیش چنینی وضعیتی کم سابقه یا سابقه نداشته است؛ در سال های گذشته در ماه اسفند ما شاهد رشد تقاضا و معاملات بودیم؛گزارشات سال های گذشته بازار فولاد به صورتی بود که 10 تا 15 درصد از کل فروش را در ماه اسفند انجام می گرفت در حالی که اسفند ماه امسال چنین وضعیت حکم فرما نیست و بلعکس بازار فولاد سرد است.
علت های زیادی برای این اتفاق وجود دارد که یکی از مهم ترین آن ها خارج شدن قسمت قابل تجهی از سرمایه در گردش در این حوزه است که در چند مرحله و متوالی اتفاق افتاد:
علت های سردی بازار فولاد
علت اول افت و خیز زیادی که قیمت دلار داشته که منجر شد در چند ماه گذشته بسیاری سرمایه خود را به بازار ارز انتقال داده است به صورتی بود که در زمان کمی متوجه افزایش افسار گسیخته قیمت ارز بودیم.
با افزایش زیاد قیمت ارز و همین طور رشد قیمت سکه و طلا قسمت زیادی از نقدینگی بازار هم وارد این بخش از بازار شد که باعث رشد زیاد درخواست افزایشی که سابقه نرخ محصولات فولادی مانند نرخ پروفیل در این بازار را نیز مشاهده می کنیم.
بانک مرکزی زمانی که ورود به این قضیه کرد و برای کنترل این قضیه دست به انتشار اوراق مشارکت و پیش فروش سکه کرد، حجم بسیاری از نقدینگی که در بازار ارز و طلا و کالا(مانند فولاد)گمراه شده بود را خارج کرد و وارد بخش های کم ضرر سود های 20 درصدی کرد.
گزارش های منتشر شده بانک مرکزی در مورد حجم اوراق مشارکت و سکه فروش رفته مشخص می کند که چه مقدار نقدینگی سردر گم در بازار موجود می باشد.کاملا مشخص است که این حجم از سرمایه که توسط بانک ها جذب شود و 20 درصد سود را به سرمایه گذاران بدهند مابقی بازارها مانند بورس و بازارهای کالایی در آرامش و سردی فرو می روند.
اثر گذاری شروع پیکار تجاری آمریکا
عنوان های که ذکر شد و علت های ریز و درشتی و به هوراه نبودن آینده روشنی از اقتصاد مخصوصا برای خارج شدن از حالت کندی که اسفندی سرد و در آرامش را در بازار فولاد و نرخ محصولات فولادی از جمله نرخ پروفیل را رقم زد؛ احتمال اینکه با اتفاقات چند روز گذشته امکان شروع جنگ تعرفه ای – تجاری آمریکا در بازار فولاد، شاید وضعیت بدتر شود که این احتمال دور از ذهن نیست.
قیمت شمش بخش القایی با فاکتور رسمی؛ امروز در بین 2180 الی 220 تومان(با احتساب مالیات بر ارزش افزوده) گزارش شده است که با این وضعیت کمتر شدن متوسط بین 30- الی 40- تومانی را می شود برای تراز امروز این بخش در نظر گرفت؛
علاوه بر آن به دلیل بررسی سامانه سبا و چند سامانه تخصصی دیگر قراضه آهن؛ روند بیشتر این حوزه هر چند به صورت جسته وگریختی همچنان در تعداد انگشت شماری از مبادی این حوزه دیده می شود که حداکثر افزایش متوسط شاخص این بخش متجاوز از 10+ نخواهد شد.
بازبینی بر افت و خیز های نرخ پروفیل اسفند ماه
در بخش مقاطع فولادی و نرخ محصولات فولادی مانند نرخ پروفیل هم روز قبل متوجه بازاری سرد و آرام با کمترین درخواست ممکن بودیم که با با توجه تعدیل قیمت بخش شمش القایی و قوس طبیعی به نظر می رسد؛ علی رغم تخفیفات زیر پوستی و پیشنهاد قیمت های جذاب در بعضی مواقع به خصوص حواله های خریداری شده در دست برخی واسطه ها؛ خرید و فروش کم رنگ شنیده شده به صورتی که مشاهده می شود درخواست هرچند کم باقی مانده ئر بازار کشور هم در وضعیت صبر ونظاره قرار می گیرد.
به طور کلی هفته فعلی را می توان یک آغاز امیدوارکننده برای بازار آهن آلات در نظر گرفت. در هفته های اخیر شاهد آرامش نسبی در بازار فولاد بودیم ولی نشانه هایی از رشد قیمت نیز مشاهده شد و به طور کلی افت و خیز متناقضی در بازار مشاهده گردید. به طور کلی طی هفته گذشته مشاهده شد که میل کلی بازار به سمت کاهش قیمت محصولات فولادی از جمله قیمت پروفیل آهن بوده است
منبع :مرکز آهن
دیدگاه کاربران