بررسی های صورت گرفته نشان می دهند که در هفته قبل فولادی ها روزهای سختی را پشت سر گذاشته اند . با توجه به اخباری که در روز های گذشته انتشار یافته است می توان گفت که در آغازین روز های کاری هفته در بورس تهران فشار فروش و اصلاح نرخ ها به ویزه در نماد های کامودیتی محور مشاهده شده است. همچنین ، در روز های انتهایی هفته گذشته نیز با کاهش نرخ فلزات رنگین مواجه بوده ایم که قرار گرفتن بازار در روز های انتهایی سال و شب عید،این مسئله را تحت شعاع قرار داده است. کارشناسان معتقدند که چنانچه بازار مدیریت نشود ممکن است در نرخ ورق گالوانیزه و دیگر محصولات فولادی افت و خیز های اتفاق بیفتد.
چرا که تمام بخش های صنعت فولاد زنجیره وار بوده و به هم متصل می باشند و دگرگونی هایی که در قیمت مواد اولیه، بخش انرژی، نرخ های جهانی و… اتفاق می افتد به طور مستقیم و غیر مستقیم روی محصولات نهایی اثر می گذارد.
از آن طرف خلاف این قضیه نیز صادق است . به عنوان مثال تحولاتی که در گروه خودرویی بروز می کند نیز می تواند از تحولات نرخ ورق در بازار تاثیر پذیرفته باشد . بخصوص در وضعیت فعلی بازار که بخش خودرو با تقاضای خوبی روبرو است و نمادهای این گروه در هفته گذشته موفق به ثبت یک رشد دیگر شده اند.( البته در نمادهای ابعاد متوسط به پائین ).
همچنین، بازار خودرو به دلیل نزدیک شدن به روزهای انتهایی سال و همچنین نوسازی خودرو های فرسوده روز به روز داغ تر می شود ،و بایستی منتظر بود تا میزان تقاضا برای خرید ورق نیز رشد یابد. البته تجربه نشان داده است که در صنعت فولاد هر جا تقاضای بالا مطرح باشد، افزایش نرخ ها نیز محتمل می باشد .
در هفته جاری نرخ ورق گالوانیزه کارخانه های گوناگون چگونه بوده است
اخبار انتشار یافته از این موضوع حکایت دارد که در گروه فولادی و سنگ آهنی برخلاف اینکه نرخ ورق و شمش در بورس کالا افزایش داشته ولی معاملات انجام شده ضعیف ، کم توان و با فشار نسبی فروش همراه بوده است . هم اکنون نرخ ورق گالوانیزه هفت الماس بارگیری از انبار اصفهان با ضخامت ۰٫۵ میلی متر و عرض ۱ متر در حدود ۳۸۷۰ تومان گزارش شده است. البته کارشناسان فعلا در رابطه با چگونگی روند قیمت این محصول در سال آتی هیچ اظهار نظری نکرده اند.
با توجه به اخبار رسیده متوجه می شویم که تحولات بورس کالا قادر نبوده آن گونه که سزاوار است بر روند معاملات اوراق بهادار مربوطه تاثیرگذار باشد. در این بین ، در طول روز های گذشته ، فولاد در بازار شانگهای نیز افزایش نرخ چشمگیری را به ثبت رسانده است. که ممکن است این موضوع بخاطر ساخت و ساز های داخلی در این کشور ایجاد شده باشد.
خارج از مسائل مطرح شده در بازار صادرات ورق گالوانیزه افزایش درخور توجهی مشاهده نمی شود. شرابط بازار داخلی نیز در این روز ها به این شکل است که بعضی اوقات معاملات صورت گرفته مربوط به محصولاتی با کیفیت پایین می باشد . البته شواهد نشان می دهد که در امر تولید ورق گالوانیزه و در کل ورق، با این موضوع کمتر برخورد می کنیم و تولید مقاطع طویل بی کیفیت بیش تر اتفاق می افتد البته در حوزه ورق نیز کمابیش با این مسئله روبرو می شویم.
مروری بر افت وخیز های نرخ محصولات فولادی در هفته جاری
هم اکنون نرخ ورق گالوانیزه فولاد با ضخامت ۵٠ و عرض ١.٢۵ در حدود ٣٩٣٠ تومان گزارش شده است. همچنین ، ورق گالوانیزه ۶٠ هم با عرض ١.٢۵ با بهایی معادل ٣٩٢٠ تومان و با قیمت ثابت در دسترس خریداران قرار می گیرد. ولی مسئله این است وقتی که ورق یا دیگر محصولات فولادی در بازار داخلی با کیفیت پایین به بازار ارائه می شود، خواه ناخواه سایر کشور ها از این خبر مطلع می شوند که منجر به عدم اعتماد از خریداران خارجی و در آخر سست شدن بازار صادراتی می شود .
در کل بازار داخلی و خارجی به شکل دو جانبه و با شدت بر هم اثرگدارند و کسی توانایی انکار این تاثیرات دو طرفه را ندارد. همان گونه که هم اکنون مشاهده می شود مطابق با نرخ های جهانی و نزدیک شدن به روز های انتهایی سال، ورق گالوانیزه، ورق رنگی و ورق سیاه با قیمت ثابت گزارش شده اند . به عنوان مثال در تاریخ سه شنبه ١۵ اسفند ٩۶ قیمت انواع ورق در کارخانه ذوب آهن اصفهان از ثبات نسبی برخوردار بوده است.
تاثیر اقدامات ضد دامپینگ بر بازار صادرات
از آن سو برای کارشناسان نیز سوالاتی در خصوص محصولات کارخانه فولاد مبارکه اصفهان مطرح است. آن ها معتقدند که مدیران فولاد مبارکه نرخ های محصولات صادراتی خود را اعلام نمی کنند و به طور پیوسته از این مدیران درخواست می شود که در این رابطه جوابگو باشند . بعضی نیز بر این باورند که دامپینگ اعتبار فولاد ایران را در سطح جهانی دچار آسیب می کند.
با این تفاسیر تا بحال کسی نتوانسته برای این سوالات جواب واضحی ارائه دهد و مشخصنیست که چرا یوروفر و انجمن آهن و فولاد اروپا قصد دارند که چنین رآی را اتخاذ نمایند و تنبیهات ضد دامیپینگ را برای صادرات فولاد ایران در نظر گرفت. ولی احتمالا پاسخ این سوال را بتوان در معاملات صادراتی اخیر این کارخانه که با طرفین خارجی منعقد شده پیدا نمود.
چرا که گفته می شود که این کارخانه قیمت محصولات خود را ارزان تر از حد مرسون عرضه می نماید و همین امر باعث پیدایش چنین مشکلاتی شده است ولی کسی در این مورد هیچ جوابی نمی دهد. لازم به ذکر است که همان موضوع فولاد بی کیفیت و شایعاتی که در رابطه با ورق فولادی و دیگر محصولات این کارخانه به گوش می رسد نیز احتمالا بی تاثیر نیست.
منبع :مرکز آهن
دیدگاه کاربران