مصالح فلزی در ساختمان سازی کاربردهای بیشماری دارند هر یک از مصالح مدل ها و انواع متعدد و موارد مصرف خود را دارا هستند پروفیل یکی از مصالح فلزی می باشد که در صنعت ساختمان در موارد متفاوتی به مصرف می رسد در ادامه با پروفیل وکاربردهایش آشنا میشویم.
در کل پروفیل به دو نوع ساختمانی و صنعتی تقسیم میشود، آن نوع از پروفیل هایی که در ساختمان سازی بکار برده می شود مثل در و پنجرههای آلومینیومی و... را پروفیل های ساختمانی می نامند و همچنین آن نوع از فرآوردههایی که در صنایع متفاوت مانند خودروسازی، نظامی و... و به صورت قطعات و ضمایم صنعتی بکار برده می شوند را پروفیلهای صنعتی می نامند.
دقت به خصوصیات مکانیکی و الکتریکی در مقاطع صنعتی دارای اهمیت بسیاری بوده و در این جهت دانش فنی و تجربه کاری و امکانات تولیدی دارای موقعیت خاصی می باشند به صورتیکه برای همه تولید کنندگان پروفیل ساختمانی ممکن نیست که به تولید قطعات خاص با ویژگیهای معین اقدام نمایند .
پروفیل ساختمانی نیز خود دارای تنوع بوده که عبارتند از ؛ پروفیل نورد گرم که از نورد گرم شمش فولادی تولید می گردد و به شکل قوطی می باشد نوع اول آن است. پروفیل نورد سرد که با شکل دادن ورقهای فولادی از طریق خم نمودن و پرس ساخته می شود و به شکل ناودانی می باشد نوع دوم است و سومین نوع پروفیل مرکب نامیده می شود که با اتصال چند پروفیل سرد و گرم ساخته می شود. پروفیلهای نورد سرد فقط برای اعمال سبک ساختمانی مثل ناودانی ها، تیرهای تکیه گاهی سقف کاذب و چارچوب درهای ساختمان کاربرد دارند .
پروفیل کامپوزیتی
در حال حاضر مواد مرکب یا همان کامپوزیت بخش خیلی بزرگی از بازار را در دست دارد و پروفیلهای کامپوزیتی به مقدار گستردهای در ساختمانسازی و به طور خاص در ساختمانسازی در شرایط آب و هوایی که امکان خوردگی در آن زیاد می باشد خیلی زیاد رایج می باشد.
علت کاربرد زیاد این پروفیلها این است که از پدیده خوردگی ممانعت شود و عمر سازه در مقابل ارتعاشات را بالا برد. همینطور پروفیلهای کامپوزیتی موجب می شود بنایی سبک داشته باشیم، البته این امتیاز آنچنان دارای اهمیت نیست.
ویژگی غیرکشسانی پروفیل کامپوزیتی مقاومت و عمر بالا به آن می دهد که موجب می شود کارکرد بهتری در مقابل ارتعاشات زلزله داشته باشد که آن را به بهترین انتخاب برای مقاومسازی در مقابل زلزله مبدل می کند .
تخریبی که متاثر از پدیده خوردگی هم در بتن مسلح شده با پروفیل فلزی این گونه می باشد که ابتدا میلههای فلزی درون بتن زنگ زده و اکسیده می گردند و بعد اکسیدها به سطح بیرونی بتن انتقال می یابند و با ننتشر شدن درون بتن موجب می شوند که سازه بتنی کامل نابود شود.
شرایط اقلیمیشمال و جنوب کشور ما را نیازمند می کند که در سطح بسیار وسیعی از کامپوزیت در قالب پروفیلهای کامپوزیتی استفاده نناییم . در حال حاضر تعداد زیادی از سازههای احداث شده در محیطهای خورنده مناطق متفاوت کشور همانند پلهای دریاچه ارومیه یا سازه های جنوب کشور با مشکل خوردگی روبرو هستند که بهرهگیری از کامپوزیتها پاسخی مناسب به معضل این قسم سازهها است.
البته شایان ذکر است که پروفیل آلومینیومی جایگاه خود را همیشه در کنار پروفیل کامپوزیتی تثبیت نموده و در دو قالب ساختمانی و صنعتی در ساختمان سازی به عنوان در، پنجره و... و در سایر صنایع به عنوان قطعات گوناگون صنعتی کاربرد دارد . مغایرت مهم پروفیل آلومینیومی با آهن در تولید در و پنجره در این می باشد که درب وپنجرههای آهنی هدر رفت انرژی زیادی دارند، اما پنجرههای آلومینیومی به این شکل نیستند و این در کاهش هدر رفت انرژی بسیار مهم می باشد، این به شرطی است که آلومینیوم گالوانیزه استفاده شود. رنگ روشن و سفید آلومینیوم نیز احساس زیبایی و تمیزی را به ساکنان منزل القا می کند.
پروفیل گالوانیزه
اکنون برای مقاوم سازی بیشتر پروفیل گالوانیزه عملکرد خوبی در تولید در و پنجرههای یو پی وی سی دارد.
بهره گیری از پروفیل گالوانیزه در پنجرههای یو پی وی سی از معضل هرز شدن پیچها و افتادگی بازشوهای درها و پنجرهها پیشگیری می کند و این یک مزیت مهم می باشد. دیگر مزیت آن افزایش استحکام و مقاومت در مقابل فشارهای جوی در ارتفاعات بالا می باشد، زیرا در ارتفاعات زیاد آسمانخراش نیروی باد به شکل قابل توجهی به پنجرهها فشار وارد می کند و در طبقات پایین تر هم به خاطر نشست ساختمان احتمال دارد به پنجرهها فشار وارد شود.
لازم است دقت شود که هرچقدر فشار وارده به پنجره زیاد و همچنین دارای سطح بزرگتری باشد نیاز است از پروفیلهای گالوانیزه با ضخامت بیشتری استفاده شود که به طور معمول از یک میلیمتر تا دو میلیمتر البته بر حسب نیاز افزایش پیدا می کند.
دیدگاه کاربران